İnfluenza virüsünden kaynaklanan grip, yaygın bir solunum hastalığı olarak açıklanabilir. Ateş, baş ve vücut ağrıları, öksürük, burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı gibi belirtilere yol açan grip, gece öksürük krizi gibi istenmeyen durumlara da yol açabilir. 1 Bu yakınmalardan kurtulmaya yardımcı olabileceklerden biri de çorbalardır. Gribe iyi gelen çorbalar, hastalığın iyileşmesinde ihtiyaç duyulan hidrasyonu ve besinleri almak için çok önemlidir. 2 Bu yazıda kış çorbası olarak da bilinen gribe en iyi gelen çorba çeşitlerini bulabilirsiniz.
Gribe İyi Gelen Çorbalar Nelerdir?
İnfluenza olarak da adlandırılan grip, solunum sisteminin bir parçası olan burun, boğaz ve akciğerlerin enfeksiyonudur. Grip ilk başta burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı gibi belirtiler nedeniyle soğuk algınlığı gibi görünebilir. Soğuk algınlığı genellikle yavaş başlar ancak grip hızla ortaya çıkma eğilimindedir. Kişi grip olduğunda genellikle soğuk algınlığı yaşadığı zamandan çok daha kötü hissedebilir. Baş ağrısı, kuru ve kalıcı öksürük, nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, göz çevresinde ağrı, kusma ve ishal gribin belirtileri arasında yer alır. Grip olan çoğu insan kendi kendine iyileşir. Bu süreci desteklemek için ise iyi beslenmek önemlidir.3
Soğuk algınlığına iyi gelen yemekler gibi gribe iyi gelen çorbalar da mevcut rahatsızlık sırasında sağlık faydaları sağlayabilir. Grip sırasında ateş, terleme ve iştah kaybı sık görülür ve sonuç olarak birey, kolaylıkla susuz kalabilir. Şifalı çorbalar, tıpkı gribe iyi gelen çaylar gibi hastalık sırasında su kaybını telafi etmek için yapılabilecek en iyi tercihlerden biridir. Gribe iyi gelen çorbalar sıvı sağlamanın yanı sıra ayrıca vücut için detoks etkisi de yaratabilir. 2 Bu çorbaların bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:
Tavuk Çorbası
Tavuk çorbası, grip savaşçısı olarak bilinir ve kişi kendini hasta hissettiğinde en rahatlatıcı yiyeceklerin başında sayılabilir. Çocukların bile hayır diyemediği bu çorba, tavuk, havuç, kereviz, soğan, yumurtalı erişte, limon suyu ve dereotuyla tatlandırılabilir. Vitamin deposu tavuk çorbasında bulunan et suyu, dehidrasyonu önlemek için sıvı ve elektrolit sağlar. Tavuğun kendisi, protein ve çinko; havuç A vitamini, kereviz ve soğan ise C vitamini ile kişiye gripten kurtulmak için gerekli mikro besinleri sağlamaya yardımcı olur. C vitamini içeriğini artırmak için çorbaya limon sıkılabilir. Şifalı tavuk çorbası, içine konan dereotu gibi bitkiler de antioksidan içerikleri ile fayda sağlayabilir. Tavuk suyu besleyici olmasının yanı sıra kişinin boğazının yumuşamasına da destek olabilir. Tüm bu nedenlerden ötürü tavuk çorbası gribe iyi gelen çorbalar arasında ilk sırada sayılabilir. 2, 4
Mercimek Çorbası
Gribe iyi gelen çorbalar arasında yer alan mercimek çorbası, çok çeşitli besinleri bir arada bulundurur. Tek başına mercimeğin kendisi, %25'ten fazla proteinden oluşur ve B vitaminleri, magnezyum, çinko ve potasyum açısından da zengindir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olan bu vitamin ve mineraller nedeniyle grip için çorba dendiğinde mercimek çorbası öne çıkar. Mercimekte bulunan prosiyanidin ve flavanoller gibi bazı polifenollerin güçlü antioksidan ve antiinflamatuar etkileri bulunur. 5 Burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilen antiinflamatuar özellikler barındıran mercimek çorbası, sinüs geçişlerini temizlemeye ve mukus oluşumunu hafifletmeye yardımcı olabilir. 6
Domates Çorbası
Domates, nispeten düşük kaloriye sahiptir fakat besinler ve faydalı bitki bileşikleriyle doludur. Halk arasında gribe en iyi gelen çorba olarak da bilinen domates çorbası, potasyum ve E, C, K ve A vitaminleri bakımından yüksektir. Aynı zamanda domatesin sağlığa olan faydalarının çoğundan sorumlu olan likopeni adlı bileşik açısından da son derece zengindir. Domates çorbasında bulunan likopen, flavonoidler ve C ve E vitaminleri, son derece iyi bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca araştırmalar, dometesin pişirildiğinde, içerisinde yer alan likopenin vücut tarafından daha iyi emildiğini gösterir. Tüm bunlara ek olarak domates çorbasında bulunan C vitamini ve karotenoid, bağışıklık sistemine destek olabilir.7 Tüm besin değerleri nedeniyle domates çorbası gribe iyi gelen çorba çeşitleri arasında yerini alır.
Brokoli Çorbası
Kış sebze çorbası çeşitlerinden biri olan brokoli çorbası; vitamin, mineral, lif ve antioksidan içerir. Ayrıca iltihabın azaltılmasına ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine de yardımcı olabilir. Brokolinin antioksidan içeriği, insan sağlığı açısından değerlendirildiğinde onun en önemli faydalarından biri olabilir. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını engelleyen veya nötralize eden moleküllerdir. Bu, inflamasyonun azalmasına ve genel sağlık için koruyucu etkiye yol açabilir. Brokoli, sindirim sırasında sülforafan adı verilen güçlü bir antioksidana dönüşen bir bileşik olan yüksek düzeyde glukorafanin içerir. Sülforafanın grip gibi pek çok hastalık üzerinde olumlu etkisi olduğu düşünülür. Brokoli C vitamini açısından da zengindir ve C vitamini, bağışıklık fonksiyonu için en gerekli besinlerden biridir. Tek başına C vitamini dahi, brokoli çorbasını, gribe iyi gelen çorbalar arasında taşıyabilir. 8
Kemik Suyu Çorbası
Grip için kemik suyu çorbası, sıvı alımını artırmanın yanında pek çok sağlık faydası sağlayabilir. A ve B vitaminleri ile çinko, demir, kalsiyum ve selenyum gibi mineraller açısından zengin olan kemik iliğinin kaynatılması, önemli besin maddelerinin vücut tarafından kolayca emebileceği bir biçimde suya salınmasını sağlar. 2 Araştırmalar, tavuk çorbası gibi kemik suyu çorbasının da mukusu temizleyerek ve solunum yollarını açarak soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan antiinflamatuar etkiye sahip olduğunu gösterir. Et suyundaki arginin, sistein, prolin ve glutamin gibi amino asitlerde inflamasyonu azaltmaya ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Grip için kemik suyu çorbası içmek, küçük bir hacimde çok çeşitli besin maddelerini elde etmenin harika yollarından biridir. İştahın azaldığı veya midenin bozulduğu zamanlar da tüketilebilir.9
Gribe iyi gelen çorbalara çeşitli baharatlar eklemek onlardan elde edilen faydanın artmasına yardımcı olabilir. Sözgelimi zencefil ve zerdeçal gibi baharatlar, grip sırasında hissedilen tıkanıklık hissinin giderilmesine yardımcı antiinflamatuar özellik içerir. Acı biber gibi malzemeler de sinüs pasajını temizlemeye ve mukus oluşumunu hafifletmeye yardımcı olabilir. Çorbaları sarımsaklı yapmak da grip için potansiyel bir çare sağlayabilir. Sarımsağın, antiviral özelliklere sahip olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirerek viral enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteren araştırmalar bulunur.2
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.